Khamis, 7 April 2011

PIL BAWANG PUTIH (GARLIC)

PIL BAWANG PUTIH
KOD TEMPAHAN : PBP

Harga : RM 9.00

Adakaha Anda Sedar???
Anda mungkin tidak mengecapi ke semua kebaikan bawang putih kecuali mengunyah bawang putih yang telah dipotong atau dihancurkan dengan serta-merta.
Kita semua pernah dengar bagaimana bawang putih telah digunakan di seluruh dunia sejak turun-temurun sebagai "ubat ajaib" untuk pelbagai penyakit. Justeru itu, kini kebanyakan daripada kita memasukkan bawang putih ke dalam makanan harian kita dengan menambahkannya ke dalam masakan atau memastikan restoran yang kita knjungi menyajikan bawang putih yang telah dicincang.
Tetapi adakah anda sedar bahawa anda mungkin tidak mendapat kebaikan sebenar bawang putih melalui cara ini?
Ini disebabkan oleh Allicin, iaitu kompenan bawang putih yang bertanggungjawab untuk memberikan kebaikan kesihatan dan bersifat sebagai ubat, mudah termusnah apabila dimasak atau apabila didedahkan di udara untuk masa yang lama.
Allicin tidak hadir dalam ulas bawang putih yang sempurna. Ianya terbentuk apabila bawang putih dipotong atau dihancurkan yang menyebabkan tindak balas berlaku di antara Allinase dan Allin yang tersimpan dalam bahagian bawang putih yang berbeza. Walau bagaimanapun, ia terurai sebaik sahaja ia terbentuk iaitu hanya dalam masa beberapa minit. Oleh itu, bawang putih terpotong yang telah dibiarkan untuk masa yang lama tidak mengandugi sebarang Allicin.
Hanya satu-satunya cara lain untuk mendapatkan kebaikan bawang putih adalah dengan mengunyah bawang putih yang telah dipotong atau dihancurkan dengan serta-merta sebelum Allicin hilang. Untuk itu, anda perlu makan sebanyak 40 bebawang untuk memperolehi kebaikan sebenar bawang putih untuk kesihatan. Ini sudah pasti merengsakan mulut, tekak dan perut anda. Malah bukan itu sahaja, baunya...... Anda akan perasan tidak lama kemudian orang ramai akan mengelak daripada anda.
Allicin tidak dapat diekstrak, dipaketkan atau distabilkan sehingga kemajuan saintifik baru-baru ini. Oleh itu, kebanyakan suplemen bawang putih dalam pasaran tidak mengandungi sebarang Allicin. Mereka hanya berpura-pura tentang "potensi Allicin" yang tidak sama dengan Allicin sebenar. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa keadaan gastrik dan usus menyebabkan "potensi Allicin" suplemen bawang putih berkurangan degan mendadak di mana mengakibatkan Allicin yang dilepaskan hanya sebahagian kecil daripada jumlah yang ditulis pada label, biasanya kurang daripada 5%.

A ke Z Berkenaan Bawang Putih.
Ketahui dengan lebih lanjut tentang keajaiban Allicn yang mujarab dalam buku "The Heart of Garlic" oleh peter Josling, seorang penyelidik yang disanjungi. Beliau juga merupakan pengarah kepada The Garlic Centre di Sussex, England.
Kagumi bagaimana Allicin dapat :
- Meningkatkan daya ketahanan badan dan mempercepatkan penyembuhan daripada batuk atau selsema
- Memberikan alternatif yang semulajadi untuk melawan jangkitan yang disebabkan oleh virus, bakteria dan kulat
-Melindungi badan daripada pelbagai jenis penyakit termasuk jangkitan yang disebabkan oleh bakteria kebal antibiotik
- Mengekalkan kesihatan jantung dan peredaran
- Mengurangkan tekanan darah
- Membantu mencegah pelbagai jenis barah dan bermanfaat kepada mereka yang menjalani rawatan barah

Ketahui bagaimana anda boleh menggunakan Allicin untuk merawat pelbagai masalah kesihatan seperti :
Resdung, Angin, Jerawat, Alahan, Lelah, Penyakit kaki makan air, Masalah kulit akibat terlampau lama berbaring, Jangkitan pundi kencing, Bisul, Barah, Jangkitan yis kandida, Kolestrol, Lepuh sejuk, Selsema, Batuk, Cirit birit, Keracunan makanan, Jangkitan kulat pada kuku, Demam, Alergi, Tekanan darah tinggi, Influenza, Parasit, Pneunomia, Peredaran darah yang lemah, Psoriasis, Kurap, Kayap, Sakit tekak, Keputihan akibat jangkitan kandida, Tuberkulosis, Jangkitan sistem respirai atasan, Ketuat dan Luka.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan